Svetska banka odobrila Srbiji garanciju za zaduživanje

Bez autora
Feb 13 2011

Svetska banka (SB) je Srbiji odobrila garanciju za zaduživanje na međunarodnom finansijskom tržištu do maksimalno 400 miliona dolara (300 miliona evra).Garancija, koju je sinoć odobrio Odbor izvršnih direktora SB, omogućava Srbiji da se zaduži na međunarodnim finansijskim tržištima po nižoj kamati i uz duži period otplate kredita. Odobravanje garancije doprineće i poboljšanju poslovne klime, jačanju finansijske discipline u preduzećima i stvaranju stabilnog i efikasnijeg finansijskog sektora u Srbiji.

Svetska banka odobrila Srbiji garanciju za zaduživanjeSvetska banka (SB) je Srbiji odobrila garanciju za zaduživanje na međunarodnom finansijskom tržištu do maksimalno 400 miliona dolara (300 miliona evra), saopštio je danas globalni kreditor.

Garancija, koju je sinoć odobrio Odbor izvršnih direktora SB, omogućava Srbiji da se zaduži na međunarodnim finansijskim tržištima po nižoj kamati i uz duži period otplate kredita.

Odobravanje garancije doprineće i poboljšanju poslovne klime, jačanju finansijske discipline u preduzećima i stvaranju stabilnog i efikasnijeg finansijskog sektora u Srbiji, ističe se u saopštenju Svetske banke.

Garanciju je dala Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), deo grupe SB, a pokriva glavnicu duga prema komercijalnoj banci u iznosu do 400 miliona dolara.

Dug se otplaćuje nakon šest godina jednokratno na kraju perioda i bez mogućnosti prevremene otplate.

"Zahvaljujući garanciji, osam poznatih banaka bilo je u prilici da detaljno analizira Srbiju a Uprava za javni dug je dobila šansu da se upozna sa pravnim procedurama međunarodnih tendera i globalnih banaka", istakla je direktora Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž.

Garancija i zajam koji stoji iza nje omogućiće Vladi Srbije da refinansira obaveze koje dospevaju uz niže troškove, ističe se u saopštenju i dodaje da će to dodatno ojačati dužničku sliku Srbije.

SB navodi da garancija unapređuje i dosadašnji napredak Srbije u strukturnim reformama jer podržava, npr, poboljšanje poslovne klime kroz jevtinije i brže izvršenje sudskih odluka ili kroz nalaženje rešenja za preduzeća koja loše posluju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik